Standbeeld Koningin Emma

Geplaatst op vrijdag 08 mei 2020 @ 23:22 , 38 keer bekeken


Wat mijn aandacht trok tijdens mijn wandeling door Middelburg, was het standbeeld van Koningin Emma. In Rotterdam staat in het Park bij de Euromast een standbeeld van Koningin Wilhelmina, maar Koningin Emma was ik nog nooit tegengekomen.


Een direct verband tussen Koningin Emma en Middelburg heb ik niet kunnen vinden. Volgens Wikipedia is het Emma Monument gemaakt door Henk Etienne en geplaatst op het Damplein. Het gebruikte materiaal is kalksteen en stelt de koningin voor gezeten op een stoel. Aan de linkerkant van de stoel is het wapen van Oranje-Nassau te zien, aan rechterzijde het wapen van Waldeck-Pyrmont. Het voetstuk wordt gevormd door drie treden. Aan de voorzijde van de bovenste trede staat de tekst "Nederland zij groot in alles waarin ook een klein volk groot kan zijn".

 

 

Aan de achterkant is op de leuning van de stoel de tekst aangebracht: "Ter nagedachtenis aan hare majesteit KONINGIN EMMA, 1858 - 1934, opgericht door de ingezetenen van de provincie ZEELAND, onthuld door h.m. Koningin Wilhelmina, 6 september 1937, h.j. etienne beeldhouwer".
 

Etienne had het ontwerp voor dit beeld aanvankelijk ingediend bij de gemeente Den Haag. De jury koos hier evenwel voor het ontwerp van Toon Dupuis. Diens Monument voor Koningin Emma is gerealiseerd in het Haagse Benoordenhout.


Bron informatie: Wikipedia
Foto's: Peris


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: